Társadalmi szerepvállalás > Egészségmegőrzés

Egészségmegőrzés: lakossági szűrések, támogatások

 

Társadalmi szerepvállalásunk központjában az egészség megőrzését, a betegségek korai felismerését segítő egészségügyi szűrések állnak. Üzemorvosi rendelőinkben többféle – többek között kardiológiai – szűrést végeznek üzemorvosaink, melyekről fenntarthatósági jelentésünkben olvashat bővebben.

Az elmúlt hat évben hat országos lakossági szűrést támogattunk, együttesen egymilliárd forint értékben. 2004 és 2008 között a Menokard kardiológiai program támogatója voltunk, 2004 és 2006 között a stroke-on átesett betegek szív-és érrendszeri szűrésében, gondozásában vettünk részt, majd 2005 és 2007 között a Faluszűrés programhoz nyújtottunk támogatást. 2007 és 2008 között a Szűréssel az Életért program mögé sorakoztunk fel, továbbá kiemelten támogatjuk a Magyar Hypertonia Társaság által 2007 tavaszán indított ÉRV-EReink Védelmében programot.

 

A nemzetközi szinten is elismert, ötévesre tervezett szűrőprogramhoz kapcsolódik a családorvosi praxisokra is kiterjesztett ÉRV Regiszter, melynek célja, hogy az egészségügyi szakértők valós képet kaphassanak a magyarországi perifériás érbetegek számáról, arányáról és valós egészségi állapotáról.

A program kiemelkedően sikeres; 2010 szeptemberéig az ÉRV programban és regiszterben összesen 55 ezer beteg csatlakozott a perifériás érbetegséget kimutató boka-kar-index méréshez. A regiszterben megvizsgáltak 17,3 százalékánál volt egyértelműen diagnosztizálható a perifériás érbetegség, 20 százalékuknál pedig határértéken levő eredmények születtek.