Innováció > Innovációs díjak

Munkánk elismerése - Innovációs díjakKutatás-fejlesztési munkánk során olyan generikus termékek létrehozására törekszünk, melyekkel költséghatékonyabb terápia nyújtható a betegek szélesebb köre számára. Rendkívüli elismerést jelent, ha kutatóink eredményeit innovációs díjjal jutalmazzák.


Innovációs Díj (2014) - bisoprolol-amlodipin tabletta

A 2014. évi Ipari Innovációs Díjat a vállalat azzal érdemelte ki, hogy a világon elsőként fejlesztett, gyártott és hozott forgalomba bisoprolol és amlodipin hatóanyagokat egyetlen tablettában tartalmazó vérnyomáscsökkentő készítményt. A magas vérnyomás hatékony kezelése sok esetben csak több, különböző hatóanyagú gyógyszer egyidejű alkalmazásával lehetséges. Magyarországon a betegek több mint 80 %-a többféle vérnyomáscsökkentőt szed egyszerre. A díjazott készítmény egyedülállósága abban rejlik, hogy a fejlesztés során egyszerre több fontos célt sikerült megvalósítani: a két különböző hatásmechanizmusú hatóanyag kombinálása előnyösen egészíti ki egymás vérnyomáscsökkentő hatását, az új készítmény nagy stabilitású és két gyógyszer helyett elegendő egyet szedni a terápia során. A kevesebb tablettaszám nagyobb gyógyszerszedési hajlandóságot eredményez, kényelmesebb, biztonságosabb a betegek számára, ezáltal a célvérnyomás nagyobb eséllyel érhető el.


Hodász István beszéde az Innovációs Nagydíj átadó ünnepségén

Innovációs Díj (2013) - ramipril-amlodipine kapszula

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2013. évi Innovációs Díját ramiprilt és amlodipint tartalmazó fix kombinációs vérnyomáscsökkentő készítményünk nyerte el. A világon egyedülálló gyógyszer két olyan hatóanyagot tartalmaz egy kapszulában, melyet 377 000 beteg szed Magyarországon két külön tablettában. Innovatív gyártóeljárásunknak köszönhetően a két hatóanyag kombinációja, valamint a megfelelő gyógyszerformája nagy tisztaságú és hosszú lejárati idejű, jelentős hozzáadott értékű készítményt eredményezett. A fix kombináció szedése révén javul a betegek terápiás együttműködése, amely kiemelt népegészségügyi jelentőséggel bír, mert a hatékony vérnyomás-szabályozás 45 százalékkal csökkentheti a stroke (szélütés), 24 százalékkal pedig a szívinfarktus halálozási arányát.


Innovációs Nagydíj (2011) - clopidogrel tabletta

A 2011. évi Innovációs Nagydíjat a clopidogrel hatóanyagú, vérrögképzõdés megelõzésére szolgáló készítményünk nyerte el. Független gyártó eljárást dolgoztunk ki a racém clopidogrel elõállításra, amely a clopidogrel hidrogénszulfát hatóanyag kulcsintermedierje. Az új megoldásra 2008-ban szabadalmi oltalmat kaptunk. Független gyártóeljárásunk lehetõvé tette a készítmény piacra hozatalát az originátor készítményét védõ szabadalmak lejárata elõtt. Gyártó eljárást dolgoztunk ki a készítmény gyártására alkalmas morfológiájú hatóanyag elõállítására, amire 2009-ben magyar és európai szabadalmat is kaptunk. A gyógyszertechnológiai innováció eredménye a készítmény nagyfokú stabilitását biztosító összetétel és környezetbarát gyártási technológia; ezt 2004-tõl magyar és 2006-tól Magyarországra is érvényesített európai szabadalom védi.

Ipari Innovációs Díj (2008) - quetiapine tabletta

A 2008. évi Ipari Innovációs Díjat magyar és európai szabadalommal védett quetiapine hemifumarate hatóanyagú, második generációs antipszichotikus készítményünk nyerte el. A kémiai innováció eredményeként a termék hatóanyagának minõsége kiváló és a gyártás gazdaságossága is jelentõs mértékben javult. A gyógyszerészeti (formulációs) innováció lényege, hogy a segédanyagok optimalizálásával tablettáink tömege hatáserõsségüktõl függõen 20-50 százalékkal kisebb, mint az originátoré.

Innovációs Díj (2007) - venlafaxine retard kapszula

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2007. évi Innovációs Díját venlafaxine hatóanyagú retard kapszulánk kapta. A depresszió elleni készítményben található hatóanyagot olyan - szabadalommal védett - eljárással állítjuk elõ, amely jelentõs mértékben javítja a termék tisztaságát, a gyártás gazdaságosságát, és környezetvédelmi szempontból is elõnyös. A gyógyszertechnológiai fejlesztés eredményeként a készítménygyártás szintén szabadalmazott, robusztus eljárással történik, a készítmény a szigorú szennyezés limitekhez képest is különlegesen tiszta.

Innovációs Díj (2006) - risperidone tabletta

A Magyar Szabadalmi Hivatal 2006. évi Innovációs Díját a risperidone hatóanyagú atípusos antipszichotikumunk nyerte el. A filmtabletták szennyezései az originális készítményekben mért szennyezés szintekhez képest alacsonyabbak, jellemzõen azok felét, harmadát tartalmazzák.

Innovációs Díj (2004) - sertraline tabletta

A Magyar Szabadalmi Hivatal 2004. évi Innovációs Díját a sertraline hatóanyagú antidepresszáns tablettánk kapta. Piacra hozatalával az Egis kiemelkedõ mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a betegek széles köre számára legyen elérhetõ modern, megbízható hatású depresszió elleni készítmény.

Innovációs Díj (2003) - carvedilol tabletta

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003. évi Innovációs Díját carvedilol hatóanyagú tablettánk nyerte el. A béta-blokkoló hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentõ hatóanyagának fejlesztése során kidolgozott új gyártóeljárás egyrészt az originátor szabadalommal védett eljárásánál lényegesen jobb hatásfokú (71% az originátor eljárásának 43%-ával szemben), gazdaságosabb, másrészt kiemelkedõen tiszta, szennyezésektõl mentes, egyenletesen jó minõségû hatóanyagot eredményez.

Innovációs Díj (1992) - nifedipine tabletta

A Magyar Innovációs Alapítvány 1992. évi Innovációs Díját a nifedipine hatóanyagú termékcsaládunk nyerte el. Az elsõ generációs, kiváló vérnyomáscsökkentõ hatású kalcium-antagonista készítménnyel sikerült kiváltanunk a piacon addig monopolhelyzetet élvezõ külföldi terméket.