Innováció > Gyógyszerfejlesztés

Magyarországon kutatunk és fejlesztünk

 

Az olyan kiélezett, folyamatosan változó piaci környezetben, mint amilyen a gyógyszerpiac, hosszú távú, stabil fejlődés hatékony innováció nélkül nem képzelhető el. Vállalatunk stratégiájának ezért hosszú ideje központi eleme a kutatás és fejlesztés, melynek alapját több mint nyolcvan éves kutatási tapasztalatunk, a kutatás-fejlesztésben dolgozó mintegy 500 munkatársunk, a Servier-vel való szoros együttműködésünk és folyamatosan növekvő ráfordításaink adják. Regionális szinten is kiemelkedően innovatív vállalatnak számítunk: a közép-kelet-európai vállalatok közül az egyik legnagyobb összeget fordítjuk kutatás-fejlesztésre: a 2016/2017-es üzleti évben 13 milliárd forintot költöttünk erre a célra. Gyógyszerfejlesztésünk új üzembe költözött, 2010 decemberében készült el 3,76 milliárd forint összköltségű gyógyszertechnológiai fejlesztő és kísérleti üzemünk, ahol 70 munkatársunk -– vegyészek, gyógyszerészek és mérnökök - készítmény-formulálással foglalkozik. A legmodernebb technológiai felszereltségű üzem létrehozásával tovább gyorsul generikus termékfejlesztésünk.

     

Gyógyszerfejlesztés

 

Generikus gyógyszerfejlesztésünk egyik legfontosabb célja, hogy olyan hozzáadott értékű  készítményeket hozzunk létre, melyek új alternatívákat nyújthatnak a betegek számára – és mindezt az originális készítménynél kedvezőbb áron. Az elmúlt években számos olyan gyógyszerrel léptünk piacra, melyek két gyógyszer hatóanyagát kombináltan tartalmazzák, vagy nyújtott hatásúak, esetleg a beteg számára könnyebben alkalmazhatók.

Számos termékünk rendelkezik jobb fizikai vagy kémiai stabilitással, illetve hatóanyaga magasabb tisztaságú, mint más forgalomban lévő terméké. 

 

Originális kutatás

 

Originális kutatásunk alapja szoros együttműködésünk tulajdonosunkkal, a francia Servier gyógyszervállalattal. A felfedező kutatást a Servier-vel kötött, 2006. október elsején életbe lépett keretszerződés szabályozza, mely egyúttal modern, világszínvonalú technológiák bevezetését is lehetővé tette.

A kutatás hagyományosan központi szereppel bír a Servier számára. A magántulajdonban lévő vezető francia gyógyszervállalat forgalmának csaknem 25%-át fordítja kutatás-fejlesztésre. Legfontosabb kutatási területeik: a központi idegrendszer, az onkológia, a szív- és érrendszer, az anyagcsere betegségek, valamint a reumatológia. A Servier közel 3000 munkatársa dolgozik kutatás-fejlesztési projekteken a vállalat 19, a világ számos pontján található kutatási központjában. A Servier a Francia Nemzeti Egészségi és Orvosi Kutató Intézet (INSERM) és a Francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) egyik legfontosabb partnere. (www.servier.com, www.servier.hu).

Szabadalmak, törzskönyvek

 

A 2016/2017-es üzleti év végén vállalatunknak 3411 törzskönyve volt: 2997 külföldön és 414 Magyarországon. A 2016/2017-es üzleti évben 10 új termékcsaládot hoztunk forgalomba piacainkon.

2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között az Egis Magyarországon és külföldön összesítve 15 szabadalmi bejelentést tett és 29 szabadalmat szerzett.

 

nem auditált adatok