Innováció > Gyógyszerfejlesztés

Magyarországon kutatunk és fejlesztünk

 

Az olyan kiélezett, folyamatosan változó piaci környezetben, mint amilyen a gyógyszerpiac, hosszú távú, stabil fejlődés hatékony innováció nélkül nem képzelhető el. Vállalatunk stratégiájának ezért hosszú ideje központi eleme a kutatás és fejlesztés, melynek alapját több mint nyolcvan éves kutatási tapasztalatunk, a kutatás-fejlesztésben dolgozó mintegy 500 munkatársunk, a Servier-vel való szoros együttműködésünk és folyamatosan növekvő ráfordításaink adják. Regionális szinten is kiemelkedően innovatív vállalatnak számítunk: a közép-kelet-európai vállalatok közül az egyik legnagyobb összeget fordítjuk kutatás-fejlesztésre: a 2016/2017-es üzleti évben 13 milliárd forintot költöttünk erre a célra. Gyógyszerfejlesztésünk új üzembe költözött, 2010 decemberében készült el 3,76 milliárd forint összköltségű gyógyszertechnológiai fejlesztő és kísérleti üzemünk, ahol 70 munkatársunk -– vegyészek, gyógyszerészek és mérnökök - készítmény-formulálással foglalkozik. A legmodernebb technológiai felszereltségű üzem létrehozásával tovább gyorsul generikus termékfejlesztésünk.

     

Gyógyszerfejlesztés

 

Generikus gyógyszerfejlesztésünk egyik legfontosabb célja, hogy olyan hozzáadott értékű  készítményeket hozzunk létre, melyek új alternatívákat nyújthatnak a betegek számára – és mindezt az originális készítménynél kedvezőbb áron. Az elmúlt években számos olyan gyógyszerrel léptünk piacra, melyek két gyógyszer hatóanyagát kombináltan tartalmazzák, vagy nyújtott hatásúak, esetleg a beteg számára könnyebben alkalmazhatók.

Számos termékünk rendelkezik jobb fizikai vagy kémiai stabilitással, illetve hatóanyaga magasabb tisztaságú, mint más forgalomban lévő terméké. 

 

Originális kutatás

 

Originális kutatásunk alapja szoros együttműködésünk tulajdonosunkkal, a francia Servier gyógyszervállalattal. A felfedező kutatást a Servier-vel kötött, 2006. október elsején életbe lépett keretszerződés szabályozza, mely egyúttal modern, világszínvonalú technológiák bevezetését is lehetővé tette.

A kutatás hagyományosan központi szereppel bír a Servier számára. A magántulajdonban lévő vezető francia gyógyszervállalat forgalmának csaknem 25%-át fordítja kutatás-fejlesztésre. Legfontosabb kutatási területeik: a központi idegrendszer, az onkológia, a szív- és érrendszer, az anyagcsere betegségek, valamint a reumatológia. A Servier közel 3000 munkatársa dolgozik kutatás-fejlesztési projekteken a vállalat 19, a világ számos pontján található kutatási központjában. A Servier a Francia Nemzeti Egészségi és Orvosi Kutató Intézet (INSERM) és a Francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) egyik legfontosabb partnere. (www.servier.com, www.servier.hu).

Szabadalmak, törzskönyvek

 

A 2016/2017-es üzleti év végén vállalatunknak 3411 törzskönyve volt: 2997 külföldön és 414 Magyarországon. A 2016/2017-es üzleti évben 10 új termékcsaládot hoztunk forgalomba piacainkon.

2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között az Egis Magyarországon és külföldön összesítve 15 szabadalmi bejelentést tett és 29 szabadalmat szerzett.