Egis-hírek > Kilencedszer nyertünk innovációs díjat

Kilencedszer nyertünk innovációs díjat

2015.03.26.


 

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. bisoprolol-amlodipin hatóanyagú fix kombinációs készítménye nyerte el a 2014. évi Ipari Innovációs Díjat, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója vett át a Parlament Főrendházi Termében.

A hazai gyógyszergyárak közül az Egis részesült a legtöbbször, idén immár kilencedik alkalommal innovációs díj elismerésben, ezen belül ötöt - köztük egy Innovációs Nagydíjat – szív- és érrendszerre ható gyógyszer fejlesztéséért nyert el. A több mint egy évszázados hagyományú hazai gyógyszergyár alapítása óta csak Magyarországon folytat kutatást, itt állítja elő hatóanyagait és késztermékeit. A 2014. évi Ipari Innovációs Díjat a vállalat azzal érdemelte ki, hogy a világon elsőként fejlesztett, gyártott és hozott forgalomba bisoprolol és amlodipin hatóanyagokat egyetlen tablettában tartalmazó vérnyomáscsökkentő készítményt. Az Egis budapesti üzemében előállított új gyógyszer 96 %-a exportra kerül és 2014 végéig 2,2 milliárd Ft árbevételt ért el.

A magas vérnyomás hatékony kezelése sok esetben csak több, különböző hatóanyagú gyógyszer egyidejű alkalmazásával lehetséges. Magyarországon a betegek több mint 80 %-a többféle vérnyomáscsökkentőt szed egyszerre. A díjazott készítmény egyedülállósága abban rejlik, hogy a fejlesztés során egyszerre több fontos célt sikerült megvalósítani: a két különböző hatásmechanizmusú hatóanyag kombinálása előnyösen egészíti ki egymás vérnyomáscsökkentő hatását, az új készítmény nagy stabilitású és két gyógyszer helyett elegendő egyet szedni a terápia során. A kevesebb tablettaszám nagyobb gyógyszerszedési hajlandóságot eredményez, kényelmesebb, biztonságosabb a betegek számára, ezáltal a célvérnyomás nagyobb eséllyel érhető el.

A magas vérnyomás népbetegség, az egyik leggyakoribb halálozási ok világszerte, háromból egy felnőtt magasvérnyomás-betegségben szenved. Magyarországon 3,5 millió a diagnosztizált betegek száma, 54 %-uk nem éri el a vérnyomás célértéket. A terápia sikere szempontjából kiemelkedő jelentőségű a beteg-együttműködés erősítése, a hatékony vérnyomáskontroll 45 %-kal csökkenti a szélütés, 24 %-kal a szívizominfarktus által okozott halálozást. Hazánkban közel 200 ezer, a régióban több millió beteg két külön tablettában szedi azokat a hatóanyagokat, amelyeket az Egis által fejlesztett kombinált készítmény egyetlen tablettában kínál. Az új gyógyszer immár 21 országban jelent meg a piacon, ebből régiónkban több mint 67 ezer hipertóniás beteget kezelnek a készítménnyel, melyet további 6 országban terveznek forgalomba hozni 2015-ben.
Vissza az Egis-hírekhez