Cégünkről > Tevékenységeink

Tevékenységeink

Gyógyszerkutatás és - fejlesztés


Kutatás

Az egyre élesedő piaci helyzetben egy gyógyszergyár sikereinek a kulcsa kutatás-fejlesztésének hatékonysága, ezért legfontosabb stratégiai irányelvünk az innováció. Mára vállalatunk a régió egyik leginnovatívabb vállalatának mondhatja magát. Az egyik legnagyobb összeget fordítjuk a közép-kelet-európai régió összes vállalata közül kutatásfejlesztésre: a 2016/2017-es üzleti évben 13 milliárd forintot költöttük erre. Az innováció vállalatunk minden területét áthatja: termékfejlesztésünk gyorsul, újabb terápiás területekkel bővítjük portfóliónkat, egyre több vényköteles és vénynélküli terméket hozunk piacra belföldön és külföldön egyaránt.

Kutatásunk két fő területre irányul: a nagy piaci potenciállal rendelkező, hozzáadott értékű, költséghatékony generikus gyógyszerek fejlesztésére, valamint originális gyógyszermolekula-jelöltek kémiai szintézisére és gyógyszerhatástani vizsgálataira. Originális kutatásunkban stratégiai partnerünk tulajdonosunk, a Servier.

Stratégiai célunk, hogy hazai gyógyszerfejlesztő központjainkból egyre több, korszerű terápiát kínáló gyógyszer kerüljön ki. Ennek eredményeként épült fel hétmilliárd forint összköltségű Gyógyszerfejlesztő K+F Központunk, melyet Orbán Viktor miniszterelnök 2012 szeptemberében adott át. Ugyanebben az évben körmendi gyáregységünk egy új Analitikai Fejlesztő Laboratóriummal bővült, mellyel itt is lehetővé vált az integrált, ezáltal gyorsabb készítményfejlesztés. A beruházások révén egyrészt az új, a korábbinál kétszer nagyobb, 3500 négyzetméter alapterületű Gyógyszertechnológiai Fejlesztő és Kísérleti Üzem került átadásra, amelyben az Egis négyszeresére növelte a gyógyszerfejlesztési tisztatereket és duplájára a kísérleti gyártási kapacitást. Másrészt az 5500 négyzetméteres Analitikai Fejlesztési Laborépület, amely összhangban az új GYTFKÜ megnövelt kapacitásával fejlesztési analitikai támogatást nyújt szintén gyorsítva ezzel a készítményfejlesztésünket.

Emellett a biohasonló gyógyszereink forgalmazásához szükséges vizsgálatokat végző analitikai laboratórium is ebben az épületben kapott helyet. A 2013-as centenáriumi évünk nagyszabású beruházásának keretében hatóanyagtechnológiai K+F kapacitásaink újultak meg. Új, 4,6 milliárd forint összköltségű Hatóanyagtechnológiai Kutatás-Fejlesztési Központunkat Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség akkori külügyi és külgazdasági államtitkára és dr. Hodász István, az Egis vezérigazgatója közösen avatták fel 2013. december 2-án, miután aláírták a magyar kormány és az Egis stratégiai együttműködési megállapodását.

Gyógyszergyártás


Gyártás

Vállalatunk 5-5,5 milliárd tablettát, kapszulát, 155-165 millió doboz gyógyszert gyárt évente. Kiváló minőségű, a hazai és nemzetközi minőségbiztosítási irányelveknek megfelelő termékeink három magyarországi telephelyünkön készülnek: székhelyünkön, a budapesti Keresztúri úton találhatók hatóanyaggyártó üzemeink, a Bökényföldi úton működnek injekció-, tabletta- és csomagolóüzemeink, valamint itt található készáruraktáraink egyike is. Vas megyében, körmendi telephelyünk tablettaüzemében tabletták, drazsék és pelletek készülnek, galenikus üzemünkben kenőcsöket, kúpokat, oldatokat, szirupokat és aeroszolokat is gyártunk.

Kereskedelem


Kereskedelem

Az Egis évtizedek óta a magyar gyógyszerpiac egyik legfontosabb szereplője: jelenleg a hazai piacon az eladott dobozszám alapján a magyarországi szállítók között a harmadik helyen állunk.

Termékeinket a világ 62 országában értékesítjük. Kiterjedt külpiaci hálózatunknak köszönhetően az Egis árbevételének 77%-a exportból származik.

Legfontosabb stratégiai piacaink, Oroszország és a FÁK-országok, valamint Közép-Kelet-Európa együttesen exportpiaci forgalmunk 63%-át teszik ki.

Licence-értékesítés, portfólió menedzsment

 
Licenc

A licenctevékenységnek évtizedekre nyúló hagyománya van vállalatunk életében, fontos tényezője termékportfoliónk bővítésének. Új piacok és terápiás területek kiválasztásával folyamatosan növeljük árbevételünket.

A licenc-értékesítési tevékenység körébe tartozik az általunk gyártott originális és generikus gyógyszerek forgalomba hozatala azokon a nem stratégiai piacainkon, ahol nincs leányvállalatunk, vagy irodánk. Minden országban a vezető helyi gyártókkal, vagy kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező ügynökökkel kötünk szerződést készítményeink forgalmazására. Az általunk gyártott termékek a világ számos országában kaphatók, kiváló minőségük és versenyképes árfekvésük révén közkedvelt és keresett készítmények a világ minden kontinensén.

Vevőink igényeinek legnagyobb mértékben történő kiszolgálása, a hatástani területek bővítése érdekében egyre hangsúlyosabb szerephez jut üzletpolitikánkban a licenc-vásárlás is, ezzel is a betegek igényeit kívánjuk a lehető legjobban szolgálni. Licencadó stratégiai partnereink világhírű gyógyszergyárak, amelyek jó hírnevünket és szakértelmünket ismerve és elismerve választanak minket termékeik általunk történő forgalmazására.