Cégünkről > Pályázati projektjeink > hu.egis.project.ernyo

Ernyő projekt

Innovatív kardiovaszkuláris készítmények fejlesztése ERNYO_12-1-2012-0010


A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból vissza nem térítendő támogatás formájában kerül finanszírozásra.

A projekt időtartama: 2012.07.02.-2013.09.30.

A projekt összköltsége: 480.300.000 Ft, az elnyert támogatás összege: 240.150.000 Ft.


A gyógyszerfejlesztési ernyőprojekt keretében az Egis Gyógyszergyár Nyrt. kardiovaszkuláris termékportfóliójának kiszélesítése és megújítása érdekében új, két-és háromkomponensű kombinációs gyógyszerkészítményeket fejleszt. A kifejlesztendő kombinációs készítmények innovatív, egyedi készítmények, melyek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek öt fő osztályába tartozó hatóanyagokat, valamint a sztatin és fibrát típusú, a vér koleszterin- és triglicerid szintjét csökkentő hatóanyagokat tartalmaznak, eredeti kombinációkban és/vagy gyógyszerformában.

A 14 hónapig tartó projekt megvalósítása során a szakemberek a kombinációs gyógyszerkészítmények többéves fejlesztésének első, laboratóriumi szakaszának kutatás-fejlesztési munkáit végzik el.

A projekt keretében kifejlesztett új, fix dózisú kombinációk várhatóan javítják majd a betegcompliance-t, vagyis alkalmazásukkal eredményesebb terápiás együttműködés érhető el a betegekkel, mivel a többféle hatóanyagot egyetlen tablettában veszik be. További előnyt jelent a hagyományos monoterápiákkal szemben, hogy a kombinációban alkalmazott hatóanyagok szinergista hatásának, illetve a kombinációs kezelésekben alkalmazott alacsonyabb dózisoknak köszönhetően az adott gyógyszer-kombinációk nagyobb hatékonyságú és kevesebb mellékhatású terápiás megoldást kínálnak.

A kifejlesztendő új, „fix” kombinációs készítmények ára várhatóan alacsonyabb lesz, mint a bennük lévő hatóanyagokat külön-külön tartalmazó mono-készítmények árainak összege, ami egyaránt szolgálja a betegek, a társadalombiztosítás és a gyógyszergyártók gazdasági érdekeit.